Tieto riadky sa môžu považovať za verejné vyznanie láskyplného vzťahu ku ničeniu baklažánových plodov mojou tráviacou sústavou, ktorému zákonite predchádza nádherný chuťový pôžitok. A pritom nie je to tak dávno, čo som sa do baklažánu zamilovala, ani nie tri roky sú tomu. Prečo až tak neskoro? Ani neviem, však sme ten baklažán aj na záhrade pestovali, každý víkend niekoľko plodov odtrhali, ale kde skončili, to netuším. V Číne však baklažán určite neprehliadnete. Však aby aj, keď je to krajina s najväčšou produkciou a spotrebou baklažánu na svete. FAO tvrdí, že v roku 2010 vypestovali v Číne 58,55% svetovej produkcie baklažánu. Fialová tu kráľuje aj na trhu. Ale nie len fialová, ale i biela a hybridná biela s fialovými pruhmi. Aj tvarovo je tu baklažán akosi bohatší, od trochu prerastených basebalových lôpt po vyše pol metra dlhé kyjaky. A dlho som si lámala hlavu, prečo je baklažán taký populárny v Číne, nejak som si ho v hlave zaradila do jednej kategórie so zemiakom a rajčinou a hodila som ho do Južnej Ameriky. Taký predsudok. OK, baklažán skrotili na území historickej Indie, takže podobne ako budhizmus, to bolo do Číny na pár krokov a má tu dobre zakorenenú tradíciu. Po čínsky sa baklažán povie 茄子, teda qiézi (môžete to čitať asi takto: čiédzə) a okrem zhovoru o baklažánoch má dôležitú funkciu aj pri fotení. Namiesto "Sýr" sa v Číne zvoláva "Baklažán". A musím konštatovať, že na čínskych fotkách sa aj častejšie pekne usmievam. Nebude to tým baklažánom?
 |
Skúste jesť paličkami baklažán, ktorý je len nakrojený, ale nie je nakrájaný. |
 |
Baklažán piatich farieb, piatich príchutí |
 |
V provincii Shanxi, meste Luoyang kandidát na najchutnejší baklažán, aký som jedla. Svetlý dlhý baklažán s paprikou, rajčinou a cesnakom. Len málo oleju, málo sójovky a zahusťovadla, len tak letne šťavnato naľahko. |
 |
V severnej Číne obľúbené zimné prevedenie baklažánu - so zemiakmi a paprikou. |
 |
A najchutnejšie menzovské prevedenie - v cesnakovo-rajčinovej omáčke. |
Žádné komentáře:
Okomentovat